Valcov a impanzit televiziunile si face tot felul de declaratii greu de digerat. Ce putem face cu acest individ?

Stiri

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezinta in cadrul unei conferinte de presa noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Joi, Isarescu a afirmat ca “noul scenariu al prognozei BNR reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognozei”.

“Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget”, a mai declarat guvernatorul BNR.

Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu

– Raportul a fost efectuat in noiembrie – ianuarie, a fost discutat in cateva sedinte si aprobat in ultima sedinta a Consiliului de Administratie.

– Oamenii nostri sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesara, pentru ca dansii au avut o frustrare. M-au intrebat: “Noi pentru cine lucram? Pentru ca ni se spune ca suntem lipsiti de patriotism”. Le-am spus sa nu ia in considerare aceste declaratii.

– Formulari din acestea ca se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt mai mult decat periculoase. Pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte. Este dureros ca multi nici nu le citesc si ies in presa si fac diverse acuzatii.

– Rata de inflatie a reintrat in linie cu prognoza noastra. In anul trecut, obiectivul principal al BNR a fost atins dupa o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi. Am avut o politica corecta, bine echilibrata si am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat si cativa factori extreni cum ar fi declinul puternic al costului titeiului.

– Cursul a fost relativ stabil, in ultima parte a anului a fost o variatie de 0,1-0,4%.

– Pe la sfarsitul anului si inceputul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti.

– Nu avem elemente noi fata de prezentarea anterioara in ceea ce priveste inflatia. BNR si-a atins obiectivul de stabilitate a preturilor. Preturile pe care noi le putem controla au stat in tot anul in intervalul de variatii.

– Ne-a ajutat scaderea pretului la combustibil, dupa cum spuneam, mai exact a pretului titeiului.

– Avem o evolutie buna a preturilor produselor agro-alimentrare, este de salutat. A fost un an agricol bun.

– Cursul de schimb a fost foarte stabil. Ne-am ajutat de el ca sa pastram anticipatiile inflationiste. Existau riscuri dar nu s-au materializat.

– Multi considera ca facem aici scamatorii, daca nu intelege cineva noi explicam.

– Se tot fac comparatii cu tarile vecine. S-a accentuat obiceiul prost, vine cineva la Tv si face o comparatie cum ii place, ia indicatorul care ii convine si spune “ce bine sau ce rau este”.

S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total neresponsabila. Chiar daca au cerut prin postari caraghioase sa fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dati seama cat de porniti erau sa atace BNR.

– Exista obiceiul prost, manipulator, de a lua niste cifre aiuristice si iesi cu ele la Tv. Ce ne facem daca se intampla ca in Ungaria, Polonia, Cehia? Uitati-va ce variatii au existat acolo.

– Din cauza OUG 114 s-au intamplat aceste variatii ale cursului si din cauza declaratiilor celor care nu stiu ce si cu cine vorbesc.

– Suntem pentru cresterea consumului, dar atentie la dozaj. Ce se doreste, sa ne facem ca nu vedem cifrele? Acestea arata clar ca s-a dat prea mult in economie. Aceasta propaganda de doi bani nu mai merge.

– Adancirea contului curent este cauzata de cresterea bunurilor de consum. Se vede si pe strada sunt mai multe masini decat capacitatea autostrazilor.

– Am citit azi un individ ca am pierdut un miliard. Chestia asta sa o practici la nivelul unor reprezentanti ai Guvernului este inadmisibil.

– Exista o dorinta a consilierului economic al premierului sa aiba grija de bunastarea romanilor si cere asta Parlamentului, Guvernului. Si pentru asta ne cere sa reducem dobanzile. Ia uite cine solicita asta, si chiar imperativ.

– Pai sa vina cu o OUG si sa spunem sa traiasca romanii mai bine, ca daca nu le punem o taxa.

– Increderea consumatorilor arata ca o anumita corectie are loc. Ca are loc intr-un an electoral, asta este.

– Avem un declin prelungit al investitiilor. Am vazut si eu de la personajul care a impanzit televiziunile luna aceasta, a aratat harti cu toata tara plina de autostrazi. Nu s-au facut investitiile, ca si cum tara asta e neputincioasa, nu poate sa faca nici macar un km de autostrada. deci suntem cu investitiile cam jos.

– S-a creat ideea ca dobanzile sunt artificiale, manipulate, maine incercam sa clarificam acest lucru la Parlament. Acum vad ca se merge la ce s-a intamplat in 2015. Vom prezenta si datele de atunci.

– O buna parte a publicului a inteles ca arma principala a acestei institurii este dobanda si daca vine cineva si o blocheaza porin OUG, ce se intampla? Creste inflatia.

– Deocamdata lucrurile stau bine in Romania, inflatia este sub control, avem anticipatii stabile. Dar vrem neaparat sa le deterioram prin discursuri care nu isi au rostul.

– Sper din toata inima sa nu ne batem joc de aceasta inflatie. S-a ajuns cu greu la ea, chiar am fost intrebat din strainatate cum am reusit. Dar noi constatam ca nu ne place increderea in BNR.

– ROBOR-ul a ajuns marele dusman.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent am ajuns la limita.

– Mai avem de discutat cateva lucruri, mai ales dintre cele introduse de consilierul economic al premierului. Are acest obicei de a luat doua trei cifre dintr-o parte, le pune in alta parte si face tot felul de declaratii greu de digerat. Mai ales cea de vineri cu cartoful.

– Sa vina sa discute cu copiii astia pe care ii face asa si pe dincolo si spune ca nu sunt patrioti.

– Dansul mai spune ca de ce nu am coborat rata de politica monetara cand inflatia a fost scazuta. Nici altii nu au scazut. In Ungaria a ramas la fel chiar daca inflatia a fost negativa. Dansul daca nu citeste cel putin un raport bineinteles ca are priobleme. Citeste doar din Piperea si Isar. Noi ce putem face cu acest individ?

– ROBOR-ul a devenit un inamic al Romaniei si lupta domnul consilier cu ROBOR-ul de dinineata pana seara de nici nu mai stie despre ce vorbeste. Dansul nu se comporta ca un economist. Mai mult, vorbeste in numele nostru. Nu stii nici tratatul unional? Acolo scrie ca nici nu avem voie sa primim sugestii si el ne spune sa reducem dobanda de politica monetara, sa constribuim la bunastarea romanilor.

– De unde ideea ca asta e singura misiune a bancilor? Sa dea credite ieftine? Mai e o chestiune. Toata discutia cu ROBOR s-a bazat pe o prezentare falsa. Vezi doamne ROBOR se calc pe baza unor cotatii manipulate. Am explicat ca nu au cum sa fie manipulate. O asemenea acuza trebuie probata.

– Cotatiile sau tranzactiile nu au ca scop si nu au nicio legatura cu creditul acordat populatiei.

– Vine domnul consilier si ne explica despre ROBOR facand comparatii cum creste pretul la cartof. Nu s-a inteles nimic, o comparatie total nereusita.

– Inainte de a veni cu acuze, nu este mai normal sa vii la o institutie a statului si sa discuti, sa spui ca nu ai priceput? Te duci in presa cu acuze, sunt lucruri deplasate.

– Dansul (Valcov – n.red) nici ca se opreste. E o lista a unei agentii internationale cu perlele domnului consilier. A spus pentru Bloomberg ca ROBOR-ul trebuie setat. M-au intrebat si pe mine, le-am spus ca nu stiu ce setare poti sa ii faci acestui indice. El e un algoritm, e calculat de o agentie internationala. Poate o sa spuna acum ca il lasam pe mana strainilor.

– Am facut aceasta prezentare si in mod public declar ca domnul Valcov nu poate vorbi in numele BNR. Sncer sa fiu nici nu stiu in numele cui vorbeste. Vad ca dansul vorbeste si in numele Guvernului, si in numele Parlamentului.

– L-am rugat pe domnul Lazea sa faca o selectie cu confuziile facute de domnul Valcov si sa formulam niste raspunsuri. Poate le citeste, pentru ca rapoartele sigur nu le citeste. Altii mai citesc macar titulurile, el nu citeste nici macar atat, va garantez asta dupa modul in care vorbeste.

– Nu este nicio idee a acestui nu e niciun dumf de Valcov in aceste documente.

– Mi s-a indicat sa avem cursul fix ca in Bulgaria si apare asta pe site-ul partidului de guvernare. Cu cine a discutat cand a pus acest lucri pe site? Chiar atat de prost informat e dansul?

– Sau alta intrebare. Cand a spus despre vanzarea de rezerva si-a dat seama ce a spus? O vindem pe nasturi?

– Pentru ca s-a vorbit de patriotism ma simt si eu atacat de aceasta afirmatie a consilierului economic al premierului. Eu saluyt iesirea pubvlica a circa 50 de economisti cu un material solid, bine documentat, in care se cere, de catre economisti, oprirea OUG 114. Eu cred ca domnul Valciv nu ii considera si pe ei lipsiti de patrotism, sa discute cu ei, poate intelege ceva. Eu ii salut si ii felicit pentru ce au scris.

************************

Potrivit datelor publicate in luna ianuarie de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% in noiembrie, in conditiile in care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% fata de aceeasi luna a anului 2017.

In decembrie 2018, fata de aceeasi luna a anului 2017, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,10%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 3,75%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,44%.

Fata de decembrie 2017, printre cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in decembrie 2018, la cartofi (39,64%), alte legume si conserve de legume (23,46%), transportul aerian (23,44%), serviciile postale (21,54%) si gaze naturale (16,61%).

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Source link